El repte de la connexió a internet als pobles: una barrera per al teletreball

Mentre a les ciutats el 5G s’expandeix i les connexions via internet són comuns, en molts pobles de Catalunya i arreu d’Espanya encara es lluita per tenir una xarxa estable. La bretxa digital continua sent un dels principals obstacles per al desenvolupament dels pobles, i també pel teletreball en entorns rurals, afectant no solament als treballadors, sinó també al creixement econòmic d’aquestes zones.

Segons un article de la Directa de l’any 2021, basant-se en les dades d’un informe del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, un 6,4% de la població a Catalunya no tenia accés a una connexió d’almenys 30 Mbps, dada que gairebé no ha disminuït en els últims anys. Alguns municipis de la Terra Alta, el Baix Ebre i les comarques del Pirineu no tenen fibra òptica que permeti un bon i eficient ús d’internet. Aquest fet provoca que no sigui possible fer teletreball, estudiar de manera online, etc.

Aquesta deficiència té un gran impacte sobre la societat que viu en els pobles afectats. Durant i després de la pandèmia de la COVID-19, molta gent resident a les ciutats va marxar als petits pobles en cerca d’una major tranquil·litat, qualitat de vida i d’unes millors condicions d’espai. A partir d’aquí es va fer evident la insuficiència de les infraestructures i la manca de senyal que arribava en algunes zones. Aquests problemes provoquen dificultats per a la comunicació i la productivitat produint talls en videotrucades, problemes per enviar i rebre arxius grans i lentitud en les aplicacions. Sense una infraestructural digital adequada, moltes persones acaben tornant a la ciutat malgrat voler viure en un poble, contribuint a la despoblació. Aquesta falta d’internet afecta també a la població jove que vol viure en els pobles i que, en molts casos, no poden estudiar via internet a causa de aquestes deficiències. 

Des de plataformes com Micropobles, la Generalitat o els Ajuntaments, es promouen idees per combatre aquest problema que afecta una part important dels pobles de Catalunya. Els plans de desplegament de fibra òptica a zones rurals i ajudes per a millorar les infraestructures digitals formen part d’aquests projectes. Des de l’Associació Micropobles de Catalunya es lluita per acabar amb aquesta problemàtica. El passat 8 de gener, aquesta associació va formar part d’una trobada per afrontar els dèficits de connectivitat a la Catalunya rural, juntament amb membres de la Generalitat de Catalunya. Entre les principals propostes hi havia un major compromís de les prestadores de serveis de resoldre les incidències de connexió en un màxim de 24 hores, així com tenir un informe precís sobre l’estat de la cobertura i serveis de telefonia mòbil i fibra a les zones rurals.

Aquest accés limitat a internet no és solament un sistema tecnològic, sinó també un factor determinant en la despoblació dels pobles. Sense una connexió estable, el teletreball és inviable, les oportunitats laborals es redueixen i la població jove es veu obligada a marxar en cerca d’unes millors condicions. Millorar la infraestructura digital en les zones rurals no és qüestió de modernització, sinó una estratègia clau per evitar l’abandonament dels micropobles. La connectivitat ha de ser vista com una eina per revitalitzar el món rural i assegurar que viure en un poble sigui una opció real per a les noves generacions.

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *