Pobles abandonats de Catalunya: Història i rutes per descobrir-los

Catalunya és terra de pobles amb una història rica i fascinant, però no tots han aconseguit sobreviure el pas del temps. Arreu del territori hi ha diversos pobles abandonats que, amb les seves runes silencioses i carrers deshabitats, desperten la curiositat de visitants i investigadors. Alguns van quedar despoblats per raons econòmiques o migratòries, mentre que altres han quedat envoltats de llegendes i misteris.

En aquest article explorarem tres pobles abandonats de Catalunya: Jafre, Peguera i La Mussara. A més d’analitzar la seva història i característiques geogràfiques, proposem diverses rutes per visitar-los a peu i descobrir-ne els secrets.

Jafre: el poble fantasma del Garraf

Història i geografia

Jafre és un petit poble abandonat situat dins el massís del Garraf, al municipi d’Olivella. Es troba a poca distància de la Plana Novella, un altre enclavament històric que avui dia acull el monestir budista Sakya Tashi Ling. El paisatge de Jafre està dominat per la vegetació mediterrània, amb alzines, pins i matolls, i per un terreny rocós marcat per la presència de la Riera de Jafre, que condicionava la vida dels seus antics habitants.

Aquest poble va quedar abandonat progressivament al llarg del segle XX, possiblement a causa de la dificultat per accedir a recursos bàsics i per l’aïllament. Tot i que actualment les seves cases estan en ruïnes, encara es poden distingir estructures de pedra i antics camins que recorden l’activitat passada.

Ruta per Jafre i la Cova Negra

La ruta comença a l’aparcament de Jafre i segueix el GR-92.4 en direcció a Sant Pere de Ribes. Per aquesta zona es poden trobar les formacions rocoses conegudes com els Forats de Can Borí, petites cavitats naturals a la muntanya.

Després de travessar la riera, el camí porta a la Cova Negra, una cavitat natural d’accés restringit per la seva profunditat. Finalment, es torna pel mateix GR-92.4 cap al punt d’inici.

➡️ Troba la ruta detallada aquí

Peguera: records d’un passat miner

Història i geografia

Peguera es troba a 1.630 metres d’altitud a la Serra d’Ensija, dins el municipi de Fígols (Berguedà). Durant el segle XIX, Peguera va viure un moment de prosperitat gràcies a l’explotació del carbó. L’activitat minera va atreure nombroses famílies, que s’hi van establir per treballar a les mines. No obstant això, la duresa de les condicions climàtiques i la disminució de la demanda de carbó van portar al declivi del poble.

Les primeres referències documentades del poble daten del segle XI, amb la construcció d’una torre forta al Roc de Peguera. Al segle XV, el territori va passar a formar part de la Baronia de Pinós, experimentant un creixement poblacional que arribaria als 174 habitants al segle XVIII. L’economia del poble va dependre de l’agricultura, la ramaderia i, posteriorment, de l’explotació de la fusta i la mineria.

Un dels episodis més coneguts de la seva història és la relació amb el famós bandoler Joan de Serrallonga. Es diu que ell i la seva quadrilla s’amagaven a la zona de Peguera per evitar la justícia.

Encara avui, els antics habitants i descendents es reuneixen a Peguera cada 25 de juliol per celebrar les festes patronals.

Ruta per Peguera i la Serra d’Ensija

La ruta comença al Coll de la Creu de Fumanya, passant per la Mina del Griell, la Font de Cal Coix i les ruïnes de la cantina. Des d’allà, es puja cap al nucli de Peguera, amb les restes de cases i la seva església.

El recorregut segueix fins al Coll de Salamó i el Coll de Peguera, acabant amb una baixada fins al punt d’inici.

➡️ Consulta la ruta aquí

La Mussara: boira i llegendes en un poble abandonat

Història i geografia

La Mussara és un dels pobles abandonats més misteriosos de Catalunya. Situat a 990 metres d’altitud, forma part de la Serra de la Mussara, dins les muntanyes de Prades. Des d’aquest punt es pot gaudir d’unes impressionants vistes del Camp de Tarragona.

L’origen del poble es remunta al segle XII, amb les primeres referències documentades el 1173. Durant segles, els seus habitants van viure de l’agricultura i la ramaderia, però la manca d’aigua i la seva situació aïllada van propiciar el despoblament progressiu. L’últim habitant va marxar als anys 50 del segle XX.

Llegendes de La Mussara

La Mussara també és coneguda per les seves llegendes. Es diu que la boira persistent que cobreix el poble forma part d’un fenomen paranormal. Un dels casos més coneguts és el d’Enrique Martínez, un home que va desaparèixer mentre buscava bolets amb uns amics.

Alguns diuen que La Mussara és la porta a una dimensió paral·lela. Aquesta teoria es basa en la toponímia del poble, que en àrab podria significar “lloc destinat a marxar”. Es diu que una pedra situada prop del Risc de les Airasses és el portal a aquesta dimensió. Segons la llegenda, si algú hi posa el peu, desapareix.

Ruta circular per La Mussara

La ruta comença a Vilaplana i puja pel sender de Les Tosques, passant per la Font de les Creus i el Barranc de les Tosques fins arribar al poble abandonat. Es pot visitar l’església de Sant Salvador i les restes d’antics edificis.

El descens es fa per Campanilles, travessant el bosc fins a tornar a Vilaplana.

➡️ Descobreix la ruta aquí

Aquests tres pobles abandonats de Catalunya ofereixen l’oportunitat d’explorar històries fascinants, descobrir paisatges impressionants i viure l’aventura d’endinsar-te en el passat. Ja sigui per interès històric, curiositat o esperit d’exploració, visitar-los és tota una experiència que ens apropa al passat mentre gaudim de la natura.

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *