Per carnaval, tot s’hi val

La festa de Carnaval, o Carnestoltes, és una celebració que té lloc immediatament abans de la Quaresma, i que té una data variable, entre els mesos de febrer i març, segons el calendari lunar. Comença el dijous gras i acaba el següent dimarts, denominat dimarts de carnaval, que és el dia anterior al dimecres de cendra, el dia d’inici de la Quaresma. Aquest any Carnaval va des del dijous 27 de febrer fins al dimecres 5 de març.

L’origen del Carnaval està en les festes paganes, que buscaven lliurar-se durant uns dies de les privacions que estaven per arribar durant el període de la Quaresma, sobretot, quan el Cristianisme va començar a tenir un major pes. És a dir, la gent feia tot allò que començaria a estar prohibit. Anteriorment, durant el paganisme romà, se celebrava a l’hivern les denominades festes de transgressió, on es duia a terme la inversió d’amos i esclaus.

Avui en dia, Carnaval s’ha convertit en una festa popular i lúdica que gira al voltant del Rei Carnestoltes, símbol satíric. Es caracteritza per la participació massiva, les disfresses, les desfilades, la música i un ambient de diversió. A les ciutats, les desfilades i l’espectacularitat marquen la celebració, mentre que a les zones rurals, es mantenen tradicions més antigues, com les danses. Tot i les diferències, el Carnaval continua mantenint la seva essència de festa, on la creativitat, la diversió i l’excés són els autèntics protagonistes. 

El Carnaval és una festa que es celebra a tot el món. En el cas d’Espanya, tot i que es celebra a tot el país, cada regió té el seu propi estil i les seves tradicions particulars, fent que algunes siguin carnavals recorreguts arreu del món. Els carnavals de Santa Cruz de Tenerife i de Las Palmas de Gran Canaria destaquen per la seva espectacularitat, amb grans comparses i desfilades com al carnaval de Rio de Janeiro i altres ciutats brasileres. Altres, com els de Cádiz o Badajoz, també destaquen per la multitud de gent. 

A Catalunya, se celebra gairebé en tots els pobles i ciutats. Tot i això, destaquen els de Sitges, conegut pel seu ambient festiu, desfilades acolorides multitudinàries i una gran participació de la comunitat LGTBI+. També destaquen els de Vilanova i la Geltrú i Solsona, més satírics, o el de Barcelona, que tot i no ser tan massiu com en altres llocs, té la desfilada del Rei Carnestoltes i esdeveniments als diferents barris de la ciutat. Els pobles més petits de Catalunya destaquen per les petites rues i les festes amb poca gent, però molta tradició i encant.

Internacionalment, els carnavals de Venècia, Rio de Janeiro o Nova Orleans reflexen la diversitat d’aquesta celebració. Tot i això, a qualsevol part del món, el Carnaval continua conservant la seva essència. 

Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *