La despoblació rural i el creixement urbà marcaran el futur del territori
Cada cop més pobles catalans es troben en risc de despoblament. La majoria de la població catalana opta per viure a prop de les grans ciutats. L’any 2024, més de 200 pobles van ser declarats en perill de desaparició. No obstant això, tant la vida de poble com la urbana ofereixen avantatges únics i diferents.
La població a les quinze principals ciutats catalanes concentren el 50% de la població total de Catalunya. Malgrat això, molts ciutadans s’han vist obligats a marxar aquest darrer any per l’encariment de l’habitatge i a buscar noves oportunitats fora de l’àmbit urbà.
La vida de poble es caracteritza per la tranquil·litat i el contacte amb la natura, en contrast de les ciutats, on sembla que tothom tingui pressa. A més, el cost de l’habitatge i les despeses diàries són més baixos, un fet que està atraient nous habitants. Pel que fa als vincles emocionals que es creen entre els veïns, mentre que a les ciutats pots viure en l’anonimat, a la vida rural es fomenta una comunitat més propera, on tothom es coneix.
Ara bé, les oportunitats laborals i la vida social acostumen a ser més limitades, el que acaba portant a l’abandonament dels municipis per part dels joves. Pel que fa als serveis bàsics, com ara escoles o hospitals, solen ser limitats, i en molts casos, compartits entre diverses poblacions.
En canvi, la vida a les ciutats catalanes ofereixen un gran nombre d’oportunitats laborals, culturals i educatives. Respecte als serveis, els nuclis urbans compten amb una gran oferta d’oci i restauració com una infraestructura avançada amb transports públics eficients. Encara que no tot idíl·lic, hi ha desavantatges com ara la contaminació, l’elevat cost de vida o l’estrès diari.
«Plaça de Sant Jaume» por PHOTOGRAPHRdotNET está bajo la licencia CC BY-ND 2.0.
Tot i això, l’encariment de la vida i sobretot a les ciutats, està forçant que molts catalans es replantegin la seva residència i optin per traslladar-se a zones rurals. A més, el teletreball ha facilitat aquesta transició sense la necessitat de renunciar a les seves carreres professionals. Addicionalment, el govern ofereix ajudes per fomentar la repoblació dels pobles i augmentar la seva oferta econòmica.
En resum, tant la vida de poble com la de ciutat tenen els seus avantatges i els seus inconvenients. D’aquesta manera, l’elecció depèn de les necessitats i gustos de cada persona. Si es mantenen les polítiques per fomentar la vida de poble i les condicions econòmiques a les ciutats no milloren, tot apunta al fet que els catalans optaran per viure als pobles.
Deixa un comentari